Zonnepanelen

Moeilijk kiezen?

De keuze voor het juiste zonnepaneel kan lastig zijn. Het is goed om te weten dat het beste paneel niet bestaat. Er zijn vele verschillen tussen zonnepanelen, maar in de praktijk lijkt het rendementsverschil mee te vallen. Op de afzonderlijke productpagina’s vindt u een schatting van het verwachte rendement per paneel. Onderstaand leggen we een aantal zaken uit op basis waarvan u uw keuze kunt maken.

 

Technologie van het zonnepaneel

Er bestaan monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn zonnepanelen. Het technische verschil daargelaten zijn dit de verschillen tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen:

 

  1. De kleur. Monokristallijn zonnepanelen hebben een vrij donkere kleur tegen het zwarte aan. Polykristallijn zonnepanelen hebben een meer blauw paarse kleur. De kleur is ook afhankelijk van de manier van behandelen en kan dus per paneel verschillen.
  2. De structuur. Monokristallijn zonnepanelen hebben een meer effen structuur en zien er dus egaler uit. Polykristallijn panelen hebben een gevarieerder structuur.
  3. Het rendement. Normaliter hebben monokristallijnen zonnecellen meer rendement dan polykristallijnen cellen. Echter omdat er meer polykristallijn cellen gemaakt worden en het productieproces goedkoper is hebben de fabrikanten dit proces erg kunnen verbeteren. Het verschil is tegenwoordig minimaal.
  4. Gevoeligheid voor licht. Door de structuur zijn monokristallijn zonnepanelen meer gevoelig voor direct zonlicht en polykristallijn meer voor difuus licht.
  5. Vorm zonnecel. Polykristallijn zonnecellen zijn vierkant en monokristallijn cellen hebben meestal afgeronde hoeken. Monokristalijnen zonnepanelen hebben daardoor vaak witte puntjes in het paneel. Tegenwoordig zijn er echter ook volledig vierkante monokristallijn zonnecellen.

 

Esthetiek van het zonnepaneel

 

Veel mensen vinden het belangrijk hoe een paneel er uit ziet. Traditionele panelen waren vaak blauw met zilveren randen. Tegenwoordig zie je echter steeds meer volledig zwarte panelen zonder contrasterende randen. Vaak ziet dit er iets cleaner uit op het dak. Volledig zwarte panelen zijn dan ook een vaak gemaakte keuze tegenwoordig. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om je zonnepanelen in het dak te laten plaatsen in plaats van op het dak. Dit geeft het dak een nog strakkere uitstraling. Hoewel de beter ogende opties vaak iets meer kosten is het vaak wel het overwegen waard gezien zonnepanelen een zeer lange levensduur kennen van tot wel 40 jaar.

 

Vermogen van het zonnepaneel

 

Het vermogen van zonnepanelen wordt vaak uitgedrukt in WP (Wattpiek). Hetzelfde paneel is vaak ook in verschillende varianten verkrijgbaar. Meer WP per paneel hoeft niet perse beter te zijn. Het is raadzaam om te kijken naar het totale systeemvermogen in plaats van naar het vermogen per paneel. 10 panelen van 200 WP zijn samen namelijk 2.0 kWp, maar 8 panelen van 250 WP zijn samen ook 2.0 kWp. Het gaat er om wat u op wilt wekken en hoe u dat het efficiëntst  doet.

 

Met het oog op toekomst (gas onafhankelijkheid) is aan te raden om minimaal uw volledige jaarlijkse verbruik op te wekken met zonnepanelen.

 

Overige zaken

 

Verschillende fabrikanten hebben vanzelfsprekend verschillende voorwaarden. Zo verschilt de productgarantie en vermogensgarantie per fabrikant. U kunt persoonlijk natuurlijk ook een bepaalde voorkeur hebben voor panelen uit een bepaald land of van een bepaalde fabrikant. De afmetingen en gewichten verschillen ook per fabrikant, dus houdt goed rekening met de afmetingen van uw dak en hoe het uitkomt over uw gehele systeem. Net zo belangrijk als uw keuze voor een zonnepaneel is uw keuze voor een omvormer. De zonnepanelen liggen wel bovenop, maar de omvormer doet al het echte werk.

Vindt u de keuze voor het juiste systeem toch nog te lastig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag een gratis offerte op maat aan. U vindt meer informatie op de onderstaande productpagina’s voor zonnepanelen.

Gratis offerte op maat